Liner pentru Piscina. Ce Este Linerul si Care Este Rolul Sau.

liner pentru piscina

Liner pentru Piscina – O alegere inspirata.

Linerul pentru piscina este o membrana etansa din PVC, care are atat rol estetic, cat si hidroizolant in piscina. Acesta  poate avea diferite grosimi si diferite nuante, atat uni, cat si imprimate ( imitatie mozaic, imitatie marmura, etc ). Pentru utilizarea acestui tip de finisaj este obligatoriu ca piesele din ABS inglobate la baza si in peretii piscinei sa permita etansarea mecanica cu liner-ul prin garnituri specifice.

Linerul pentru piscine ( exista si liner pentru iazuri) se comercializeaza prefabricat sau role.

Liner pentru piscina – prefabicat ( folie PVC ): are grosimi variabile, de la 0.3 pana la 1 mm. El se croieste si se imbina in fabrica. Se utilizeaza,in special, in cazul piscinelor DYI, care se comercializeaza sub forma de kit complet.

Liner pentru piscina – armat :  are grosimea de 1,5 mm si este confectionat din PVC armat cu tesatura din poliester. Se croieste la fata locului prin termo-sudura. Este disponibil in variante de culori uniforme: albastru deschis, albastru inchis, verde, alb, negru, bej nisip, gri deschis, gri inchis sau imprimat in totalitate.

 

Vizual se prezinta in doua variante coloristice :

Liner pentru piscina in culori uniforme: albastru deschis, asbastru inchis, verde, alb, negru, bej nisip, gri, etc.

Liner pentru piscina in culori imprimate in totalitate sau numai cu friza.


Argumente pro si contra utilizarii linerului in piscina

Argumete Pro :

  • Costurile de instalare sunt, in general, mai mici fata de alte finisaje, cum ar fi mozaic, gresie, torcret, etc.
  • Daca piscina are o forma regulata, se poate comanda un liner prefabricat. Inainte de a comanda un liner prefabricat, asigurati-va ca piscina se masoara cu precizie, sau apelati la un profesionist pentru a face masuratorile necesare.

In cazul piscinelor cu forme neregulate, finisajul cu liner se poate face fara probleme, cu mentiunea ca acesta va fi croit in piscina, bucata cu bucata, iar imbinarile vor fi termosudate cu echipament specializat, la temperaturi ce depasesc 600 Grade Celsius.

  • Poate fi inlocuit cu usurinta, spre deosebire de finisajele de tip “ placare”
  • Garantia generoasa data de catre producatori, intre 6 -15 ani. Atentie, garantia se aplica doar pentru impermeabilitate.
  • Este compatibil cu toate tipurile de structuri: beton, panouri din otel sau rasina, cofraje din polistiren.

 

Argumente Contra :

  • Mai expus la deteriorare, in special la linia de plutire
  • Decolorarea si patarea sunt de asemenea probleme comune ale linerului
  • In unele cazuri necesita sa fie inlocuit la fiecare 7-10 ani
  • In anumite situatii, piscina nu poate fi golita complet pentru intretinere

Pentru protectia linerului fata de imperfectiunile bazinului, recomandam aplicarea unui strat de geotextil, din fibra imputrescibila, tratat antifungic si antibacterian.


Ce trebuie sa faceti pentru a prelungi durata de viata a linerului

Procedurile corecte pentru ingrijirea si intretinerea linerului ii vor prelungi durata de viata. Urmati aceste reguli simple pentru a obtine cele mai bune rezultate:

 

Mentineti echilibrul chimic al apei

 

Controlati cat mai des echilibrul chimic al apei si pastrati valorile urmatoare pentru parametrii de mai jos :

pH: intre 7,2-7,6

Clor liber : intre 1-3 ppm

Alcalinitatea totala: intre 60-125 ppm

Duritatea de calciu: intre 150-250 ppm

pH-ul – nu lasati niciodata pH-ul sa scada sub 7.0, pentru ca apa va deveni acida si va produce imbatranirea prematura a linerului, chiar il va largi usor, cauzand riduri inestetice, care sunt imposibil de eliminat.

Clorul este principalul vinovat pentru uzura prematura a linerului este clorul folosit pentru a dezinfecta apa din piscina. Concentratiile mari de clor vor ataca linerul si vor produce imbatranirea prematura si uzura rapida. Din acest motiv, clorul nu ar trebuie sa ajunga in contact cu linerul, in stare concentrata. Clorul trebuie dozat cu sistemul de fitrare-recirculare pornit.

Aplicarea variaza in functie de forma de clor folosit:

Clorul granulat – se dizolva intr-un recipient cu apa, inainte de a fi introdus in piscina, intotdeauna cu pompa piscinei pornita, si niciodata nu se arunca direct in piscina. Va decolora linerul si va il slabi in punctele de contact.

Pastilele de clor – se aseaza intr-un dozator plutitor. NU aruncati niciodata pastile de clor direct in bazin, pentru ca vor decolora linerul si il vor slabi in punctele de contact, lasand urme inestetice, in partea de jos a piscinei. Se obisnuieste foarte des introducerea pastilelor de clor in cosul skimmerelor, dar nu va recomandam nici aceasta practica, pentru ca atunci cand pompa este in repaus, concentratia de clor in jurul gurii de skimmer va creste dramatic, iar clorul va migra inapoi in piscina. Cand se intampla acest lucru, clorul va ataca linerul in jurul intrarii in skimmer, fapt ce cauzeaza imbatranirea rapida si deteriorarea.

Clor lichid ( Hipocloritul de sodiu) – In cazul unei dozari manuale, ar trebui sa fie introdust in piscina in dreptul gurilor de refulare, cu pompa pornita. Acest lucru asigura diluarea si dispersia rapida in apa a dezinfectantului. Lasati pompa sa functioneze cel putin 4 ore dupa adaugarea de substante chimice. In situatia in care dispuneti de un buget consistent, puteti instala un sistem de analiza si dozare automata a chimicalelor in piscina.


Golirea piscinei – Cum se procedeaza ?

Asigurati-va ca piscina nu va fi niciodata golita in totalitate, chiar si in cazul in care doriti doar sa curatati pardoseala. Pastrati intotdeauna macar 30 cm de apa in piscina. Daca piscina va fi golita total, atunci presiunea apei este eliminata,nu va mai mentine linerul intins si ii va permite sa formeze cute inestetice si imposibil de scos. In cele mai multe situatii, dupa o golire completa, atunci cand piscina este reumpluta, linerul va fi deteriorat si poate prezenta chiar si neetanseitate la colturi, la scari si in jurul pieselor din pereti (skimmere, guri de refulare, etc).


Linia apei – Cum se curata in mod corect ?

Lotiunile de bronzat, uleiurile de corp, polenul si alti poluanti plutitori, pot depune pe liner, la linia de plutire, o dunga inestetica de culoare maronie, care trebuie sa fie eliminata periodic. In aceasta situatie se foloseste o solutie de degresare speciala pentru liner, care ar trebui sa fie aplicata cu o carpa moale. Nu frecati linerul – doar folosi o miscare usoara de stergere. Nu folosi nimic abraziv, nici chiar usor, ex. bureti abrazivi sau perii, deoarece acest lucru va deteriora in timp linerul. In nici un caz, nu utilizati solventi, deoarececa acestia vor provoca o dezintegrare rapida a linerului in locul in care sunt aplicati. Multi roboti automati, de curatare a piscinelor, curata linia apei ca parte a ciclului lor de functionare, dar inainte de a achizitiona un astfel de echipament, asigurati-va ca este adecvat pentru piscinele cu liner.


Petele de pe liner – Cum pot fi eliminate diferitele tipuri de pete ?

Petele de natura organica – Frunzele si semintele daca sunt lasate in piscina, pot produce pete pe suprafata linerului. Petele organice pot fi eliminate prin frecare cu suc de lamaie, grapefruit sau portocala, pentru ca toate acestea contin acid ascorbic . Piscinele cu liner, care prezinta pete colorate pe o suprafata mare, pot fi curatate astfel : 750g de acid ascorbic praf , pre-dizolvat in apa, pentru fiecare 50 m³ de apa.

Petele de metal – este important sa se urmareasca sursa de metal care provoaca colorarea. Daca petele apar langa un element metalic montat in piscina, precum o scara, atunci sursa este probabil sa fie coroziunea scarii metalice. Daca petele sunt mai raspandite, atunci sursa este mult mai probabil sa fie apa utilizata pentru a umple si a completa nivelul apei in piscina. In astfel de situatii, folositi un agent de separare pentru a elimina metalele din apa. Atentie: -Agentii chimici de separare vor reduce pH-ul apei, ceea ce poate provoca extinderea linerului, cauzand incretirea lui, asa cum am specificat mai sus. Va recomandam sa faceti teste de apa in fiecare ora, timp de patru ore dupa dozarea acestor substante chimice si sa ajustati valoarea pH-ului intre 7,2 si 7,6.


Pierderile de apa cauzate de gaurirea linerului – Cum putem remedia?

Desi sunt cazuri rare, se mai intampla ca linerul sa se gaureasca ( mai mult accidental). Cu putin noroc, veti mai gasi unele bucati de liner ramase de la instalare, dar daca nu, cele mai multe magazine cu articole pentru piscina, comercializeaza kituri de reparare, care includ „patch-uri” si un adeziv ce poate fi utilizat sub apa. Patch-urile vor fi probabil de o culoare usor diferita pentru ca la majoritatea linerelor, culoarea se estompeaza in timp. In cazul in care linerul este cu model, si nu aveti nici un material de rezerva, ar trebui sa contactati furnizorul pentru a cumpara modelul corespunzator.


Iernarea piscinei – Ce trebuie avut in vedere ?

Este extrem de important ca piscina sa fie curatata temeinic inainte de iernare. Indepartati chiar si fragmentele mai mici de frunze si alte resturi vegetale , deoarece contactul prelungit intre vegetatie si liner, peste iarna, poate provoca pete. Tratati apa cu substante de iernare corespunzatoare si lasati pompa pornita cel putin 4 ore dupa dozare, pentru a se dilua si dispersa solutia in intreaga piscina.


Toate produsele prezentate in articolele noastre pot fi comercializate.