Tratarea Apei din Piscina cu Clor

clor piscina

Clorul folosit la piscina este o substanta chimica cu grad ridicat de risc. Dozati-l cu atentie !

 

Substantele chimice pe care le folosim pentru a trata apa din piscina, daca nu sunt folosite in mod corespunzator, pot deveni toxice, otravindu-ne la propriu. Atat clorul, cat si mai putin folositul brom sunt substante chimice cu grad de toxicitate ridicat si ar trebui sa le dozam cu mare atentie daca ne expunem la actiunea lor.

Cat clor se pune in piscina?

Concentratia de clor recomandata in apa piscinei este de 1-3 ppm ( parts per million ), dar am testat sute de piscine private si de cele mai multe ori am gasit concentratii mult mai mari.

Ca si caz particular, va dau exemplul unui client care avea o concentratie de clor de 150 ppm. Acesta adaugase clor suplimentar in piscina, pentru ca urma sa fie vizitat de o familie cu doi copii, iar acestia din urma “ intotdeauna urineaza in piscina”, dupa cum mi-a precizat clientul meu. Intr-adevar, rationamentul sau a fost corect, dar rezultatele asupra pielii copiilor ar fi fost dezastruoase.

Cateva considerente pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand discutam despre expunerea la clorul din piscina.

  • Expunerea la clor depinde de timpul petrecut in apa, iar recomandarea noastra este de a face dus fiecare data cand iesiti din piscina.
  • Copiii vor sta in piscina chiar si 10 ore sau mai mult, daca au ocazia.
  • Copiii sunt mult mai vulnerabili decat adultii, la clorul din piscina, iar asa cum am spus, clorul este o substanta toxica.

 

Folosirea clorului ca agent dezinfectant in piscina. Dezavantaje

 

 Concentratia de clor recomandata in apa piscinei este de maxim 3 ppm, ceea ce este de 10 ori mai mult decat nivelul maxim recomandat de Agentia de Protectia Mediului ( EPA ). Clorul si bromul folosite in dezinfectia apei pot produce agenti periculosi pentru sanatatea utilizatorilor ( chloroform, bromoform, tetraclorură de carbon , dicloroetan ).

Contactul cu clorul la concentratii mari, poate cauza imbatranirea prematura a pielii, iar inhalarea acestuia ne poate afecta plamanii si ,de asemenea, poate produce serioase probleme de vedere.

Bromul folosit ca zinfectant in apa, prezinta la randul sau riscuri, chiar daca este perceput ca o alternativa mai sigura a clorului.

Recomandarea mea este sa faceti tot posibilul si sa inlocuiti clorul si bromul cu oxigen activ ( peroxid de hidrogen ), care este o substanta chimica mult mai sigura, mai ales pentru copii si pentru persoanele cu alergie la clor. Acesta nu prezinta nici mirosul deranjant pe care il emana clorul in reactie cu substantele organice.

In situatia in care , din diverse motive, nu dorim inlocuirea clorului sau a bromului, atunci dozati-le cu foarte mare atentie si nu depasiti niciodata valorile maxime admise. Daca in urma testelor va rezulta o valoare peste limita, nu folositi piscina sub nicio forma. Aduceti aport de apa proaspata pentru a dilua concentratia mare de clor sau brom.

 

Toate produsele prezentate in articolele noastre pot fi comercializate.

Va rugam sa contactati specialistii nostri pentru furnizarea si instalarea produselor pentru piscina.

SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ
V-ar putea interesa și...
Autor: Ing. Răzvan Pavel

Autor: Ing. Răzvan Pavel

Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

Urmăriți-ne și pe...
Shopping Cart
Scroll to Top