Care sunt avantajele tratarii apei din piscina cu Oxigen Activ

oxigen activ

Cuprins

Oxigen Activ pentru Piscina – O alternativă sigura și eficientă pentru dezinfectarea apei

 

Există câteva alternative la tratarea apei cu clor sau brom, iar utilizarea Oxigenului Activ ( Peroxid de Hidrogen ) este cea mai recomandata, din mai multe motive.
Cel mai mare avantaj pe care îl avem, înlocuind clorul cu oxigen activ, este acela ca vom crea un mediu sănătos in piscină.

Ce este Oxigenul Activ ?

 

Peroxidul de Hidrogen ( H2O2) este practic o moleculă de apă ( H2O) cu un atom de hidrogen suplimentar. Este folosit in mai multe domenii de activitate, cum ar fi in spitale (la o concentrație de 3%), in industria alimentara si in multe alte locuri, pentru sterilizare. De asemenea, este folosit si pentru a dezinfecta anumite răni. Este substanța cea mai folosita in lume pentru tratarea apei in piscinele terapeutice si spa-uri.

Oxigen Activ formula chimică

Oxigenul Activ este produs in atmosfera, atunci când lumina solara interacționează cu oxigenul, in prezenta vaporilor de apa. In natura, oxigenul activ este cunoscut ca agent de curățare si dezinfectant. In timpul unei furtuni, sunt produse cantități uriașe de peroxid de hidrogen pur. 

Acest dezinfectant natural omoară mai multe tipuri de bacterii aeroforme si fungiforme, care s-ar putea înmulți fără acțiunea sa. 

Cred ca ați observat cat de proaspăt este aerul inspirat după ploaie. Peroxidul de Hidrogen se găsește si in miere si este cunoscut, încă din antichitate, ca si antiseptic.

In multe dintre izvoarele considerate vindecătoare au fost găsite concentrații mai mari de Peroxid de Hidrogen, pana la 0,25% in anumite cazuri.

Oxigenul Activ in piscină

 

Apa si Oxigenul sunt cele doua elemente primordiale pentru existenta vieții pe planeta, iar folosirea lor sub forma de oxigen activ in piscina nu face altceva decât sa ne protejeze.

Producătorii de substanțe chimice pentru piscina prefera sa nu expună foarte mult avantajele folosirii oxigenului activ, deoarece le-ar reduce vânzările pentru celelalte chimicale pe care le produc.

Întreținerea apei cu Oxigen Activ este sănătoasă si este cea mai buna alternativa la tratarea apei cu clor sau brom.
Spre deosebire de clor, Oxigenul Activ nu va afecta plantele din jurul piscinei, in cazul in care sunt stropite cu apa, nu va produce înroșirea ochilor si nu va lasă reziduuri chimice in apa.

Daca alegeți metoda de tratare a apei cu Oxigen Activ, va recomandam folosirea complementară a unui Sterilizator UV pentru o eficienta maxima.

Tipuri de Oxigen Activ folosit pentru tratarea apei din piscină

 

 • Oxigen activ lichid

 • Oxigen activ granulat

Cum se dozează Oxigenul Activ?

Dozare inițială

 

Daca discutam despre o piscina umpluta cu apa proaspătă, adăugați 6.5 litri de Peroxid de Hidrogen in concentrație de 35%, pentru fiecare 50 mc de apa. Recomandarea noastră este ca acest tratament sa se facă la apusul soarelui. Porniți pompa de recirculare a piscinei pentru doua ore, apoi o opriți pentru încă 24 de ore. Nu folosiți piscina in toata aceasta perioada!

Peroxidul de Hidrogen folosit pentru tratarea apei din piscina are o concentrație de 35%, dar aceasta poate scădea in timp, așa ca va recomandam sa cumpărați doar cantitatea necesara pentru un sezon.

Daca piscina a fost inițial tratata cu clor, nu este necesar sa schimbați apa in momentul in care veți adăuga Oxigen Activ, pentru ca nivelul de clor va ajunge la zero in scurt timp. Este nevoie doar de mărirea dozei inițiale cu 50%. Peroxidul de Hidrogen nu are interacțiuni adverse cu alte substanțe chimice folosite la piscina.

Dozare periodica

 

Concentrația de Oxigen Activ din apa piscinei va scădea in timp datorita interacțiunii cu substanțele organice poluante si a acțiunii razelor UV. Ca urmare, este necesar sa controlam periodic concentrația de Peroxid de Hidrogen din apa si sa o menținem la o valoare optima.

Controlul concentrației se face simplu, utilizând un instrument de măsură adecvat. Concentrația recomandata este intre 30 -70 ppm si de maxim 1000 ppm ( doar in cazul contaminării organice de nivel ridicat ).

De notat faptul ca, chiar si o concentrație de 1000 ppm este departe de a fi periculoasa pentru om. Acesta este marele avantaj al folosirii Oxigenului Activ – Nu poate fi supradozat.

Este bine de ținut o evidenta a substanțelor pe care le adăugați in apa.

Atenție!
 

Oxigenul Activ nu poate fi folosit in cazul in care piscina are filtrare cu diatomee, pentru ca pudra diatomeicâ va fi dizolvata.

Peroxidul de Hidrogen degradează, de asemenea, cauciucul natural, dar echipamentele moderne folosite la piscina au doar garnituri din cauciuc sintetic.

Situații de prim – ajutor

 

În caz de inhalare, scoateți persoana afectata la aer proaspăt. Daca observați ca respirația devine dificila, sau un alt disconfort, apelați la servicii medicale de urgenta.

In cazul contactului cu ochii, spălați-va cu multa apa proaspătă, timp de 15 minute. Recomandăm si sa apelați la servicii medicale ulterior.

In cazul contactului direct cu pielea, spălați-va cu multa apa proaspătă, pana când iritația dispare.

In caz de ingerare, dați persoanei afectate sa bea multa apa, pentru a dilua Peroxidul de Hidrogen din stomac si apelați la servicii medicale de urgenta. Nu produceți voma.

Manipularea și depozitarea oxigenului activ pentru piscină

 

• Ca orice alta substanță chimica folosita la piscina, Oxigenul activ trebuie manevrat si transportat cu atenție.
• Peroxidul de Hidrogen in concentrație de 35%, despre care am făcut referire in acest articol, este un oxidant puternic si poate arde pielea la contactul direct cu substanța nediluată.
• Purtați mânuși de protecție când folosiți Oxigenul Activ.
• Depozitarea trebuie făcută într-un loc uscat si răcoros, departe de copii si de animalele de companie.
• Nu depozitați Oxigenul Activ in recipiente nemarcate.

Important!
 

Acest produs face parte din categoria precursorilor de explozibil și nu poate fi achiziționat de către persoane fizice (Legea nr. 49/2018). Reprezentanții operatorilor economici pot achiziționa acest produs doar după identificarea acestora cu acte de identitate și documente justificative care certifică calitatea de reprezentant.

Toate produsele prezentate in articolele noastre pot fi comercializate.

SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ

DESCARCĂ GRATUIT GHIDUL COMPLET DE TRATARE A APEI DIN PISCINĂ

Află care sunt pașii corecți pentru a avea o piscină curată și sigură!

Ghid gratuit intretinere apa piscina

Unde să îți trimit Ghidul?  V-ar putea interesa și...
  Picture of Autor: Ing. Răzvan Pavel

  Autor: Ing. Răzvan Pavel

  Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
  In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

  Urmăriți-ne și pe...
  Shopping Cart
  Scroll to Top