Electroliza salină în piscină – Tot ce trebuie să Știi în 2024

electroliza salina piscina


Daca aveti o piscina, este important sa va asigurati ca apa din aceasta este curata si sigura pentru utilizare. Metoda traditionala de tratare a apei din piscina presupune adaugarea de clor lichid sau tablete de clor. In ultimii ani, electroliza salina a devenit o optiune din ce in ce mai populara pentru tratarea apei din piscina, datorita avantajelor sale fata de metodele traditionale.

Ce este electroliza salina?

Electroliza salina este o metoda moderna de tratare a apei din piscina, care foloseste sare pentru a produce clor. In locul clorului traditional, care poate fi iritant pentru piele si ochi, electroliza salina produce clor prin descompunerea moleculelor de sare din apa. Astfel, nivelul de clor din apa din piscina este mult mai echilibrat, iar utilizarea acestui sistem este mult mai eficienta din punct de vedere energetic.

Din ce se compune un sistem de electroliza a sarii pentru piscina?

sistem electroliza piscina

Un sistem de electroliza a sarii pentru piscina este compus din mai multe componente care functioneaza impreuna pentru a transforma sarea in clor si alte compusi necesari pentru tratarea apei din piscina.

Printre componentele principale se numara:

– Panou de automatizare si control

– Celula electrolitica ( electrolizorul ) – componenta principala a sistemului de electroliza salina, care contine placi de titan sau de alt material rezistent la coroziune si care transforma sarea din apa in clor si alte compusi.

– Generator de curent continuu – furnizeaza curentul electric necesar functionarii celulei electrolitice si transformarii sarii in clor si alte compusi.

– Senzor de nivel de sare – monitorizeaza nivelul de sare din apa din piscina si il ajusteaza automat in functie de necesitatile sistemului.

– Anod de impamantare

– Controler de pH ( disponibil doar pe anumite modele ) – monitorizeaza nivelul de pH din apa din piscina si il ajusteaza automat in functie de nevoile sistemului.

Cum functioneaza electroliza salina?

Electroliza salina functioneaza prin descompunerea moleculelor de sare din apa, producand astfel clor si hidroxid de sodiu. Aceasta reactie are loc in cadrul unei celule electrolitice, care este plasata in conducta de retur a sistemului de filtrare a apei din piscina. Odata ce nivelul de sare din apa din piscina este stabilit si mentinut la un nivel optim, electroliza salina poate produce clor in mod continuu, fara a fi necesara adaugarea de alte substante chimice.

Avantajele utilizarii electrolizei saline

In comparatie cu metodele traditionale de tratare a apei din piscina, electroliza salina prezinta numeroase avantaje:

  1. Reducerea necesitatii de a adauga clor lichid sau tablete de clor – electroliza salina produce clor continuu prin descompunerea moleculelor de sare din apa, eliminand astfel necesitatea adaugarii de clor lichid sau tablete de clor. Acest lucru poate duce la economii semnificative de timp si bani.
  2. Nivelul de clor produs de electroliza salina este mult mai echilibrat si sigur pentru utilizare – nivelul de clor din apa din piscina este mult mai constant si mai echilibrat decat in cazul utilizarii clorului traditional. De asemenea, electroliza salina reduce semnificativ nivelul de cloramine din apa, ceea ce face apa din piscina mult mai sigura pentru utilizare.
  3. Reducerea necesitatii de intretinere – electroliza salina necesita mai putina intretinere decat metodele traditionale, deoarece nu este nevoie de adaugarea constanta de clor lichid sau tablete de clor.

Care ar fi totusi dezavantajele folosirii electrolizei saline?

Desi electroliza salina prezinta numeroase avantaje fata de metodele traditionale de tratare a apei din piscina, exista si cateva dezavantaje:

– Costul initial al sistemului de electroliza salina poate fi mai mare decat al metodelor traditionale de tratare a apei.

– Este necesar sa monitorizati regulat nivelul de sare din apa din piscina si sa il mentineti la un nivel optim.

– Este necesar sa aveti o celula electrolitica de calitate si sa o curatati in mod regulat, pentru a preveni acumularea de depuneri minerale.

– Electroliza salina poate necesita ajustari mai frecvente ale nivelului de pH, in functie de compozitia apei din piscina.

Cum mentinem eficienta sistemelor de electroliza salina

Pentru a mentine eficienta electrolizei saline, trebuie sa avem grija sa pastram nivelul optim de sare din apa din piscina. Specialistii recomanda un nivel de sare intre 3.000 si 3.500 ppm (parti per milion). Este important sa monitorizam regulat nivelul de sare din apa, pentru a ne asigura ca este mentinut la un nivel optim.

De asemenea, este important sa monitorizam nivelul pH-ului si sa il ajustam daca este necesar. Nivelul pH-ului din apa trebuie sa fie intre 7,2 si 7,6, pentru a mentine eficienta electrolizei saline. In plus, trebuie sa ne asiguram ca celula electrolitica este curatata in mod regulat, pentru a preveni acumularea de depuneri minerale, care pot reduce eficienta sistemului.

Intrebari si raspunsuri despre electroliza sarii in piscina

Cat costa un sistem de electroliza pentru piscina si care ar fi costurile totale pentru un sezon de exploatare a piscinei?

Un sistem de electroliza pentru piscina poate varia ca pret, in functie de dimensiunile piscinei si de specificatiile sistemului.

Totusi, pentru o piscina rezidentiala, cu dimensiuni medii, pretul pentru un sistem de electroliza a sarii se situeaza intr-un interval de pret cuprins intre 500 – 2000 de Euro, in functie de producator si de calitatea si complexitatea echipamentului.

Ca si costuri de exploatare, sarea tabletata pentru piscina are un pret de aproximativ 10 – 15 Euro pentru un sac de 25 kg, in functie de calitatea acesteia.

Pentru o piscina de dimensiuni medii se folosesc aproximativ 15 saci de sare, rezultand un cost de maximum 250 Euro pentru un sezon de utilizare.

Ce fel de sare trebuie adaugata in apa piscinei?

Pentru a utiliza electroliza salina in piscina, este necesar sa adaugati sare de mare (sare nerafinata) sau sare de uz alimentar, fara iod sau alte aditivi, de obicei sub forma de tablete.
Este important sa alegeti o sare de calitate, care nu contine impuritati sau alte substante care pot afecta eficienta sistemului.

Cat de des trebuie curatata celula electrolitica?

Celula electrolitica a unui electrolizor cu sare pentru piscina trebuie curatata in mod regulat, de preferinta cel putin o data pe an. Aceasta prevenire acumularea de depuneri minerale, care pot reduce eficienta sistemului.

Pot folosi electroliza salina pentru a trata apa din piscine publice?

Da, electroliza salina poate fi utilizata pentru a trata apa din piscine de dimensiuni mari, chiar si cu destinatie publica. Ceea ce este important este sa alegeti un sistem de electroliza salina adecvat pentru dimensiunea piscinei si sa urmati instructiunile de instalare si intretinere.

Este electroliza mai sigura pentru piele si ochi decat clorul traditional?

Da, electroliza salina produce un nivel mai echilibrat si mai constant de clor in apa din piscina, ceea ce face apa mult mai sigura pentru piele si ochi decat in cazul utilizarii clorului traditional. Nivelul de cloramine din apa este de asemenea redus semnificativ, ceea ce face apa din piscina mult mai sigura pentru utilizare.

Se impune schimbarea apei din piscina in cazul utilizarii electrolizei saline?

Nu este nevoie de a schimba apa din piscina in cazul in care se instaleaza un sistem de electroliza a sarii. Este insa important sa mentinem nivelul optim de sare din apa si sa monitorizam regulat nivelul de pH, pentru a preveni acumularea de impuritati.

Se poate folosi sarea in piscine care contin elemente metalice?

Utilizarea sarii in piscine cu elemente metalice poate fi problematica, deoarece sarea poate cauza coroziunea acestor elemente. In cazul in care aveti elemente metalice in piscina, precum scaune sau accesorii, este important sa consultati un specialist inainte de a utiliza electroliza salina, pentru a evalua riscurile si pentru a determina daca este necesar sa luati masuri suplimentare de protectie, cum ar fi utilizarea unui anod de impamantare. De asemenea, este important sa folositi o sare de calitate, care nu contine impuritati sau alte substante care pot afecta elementele metalice din piscina.

Concluzii

Electroliza salina in piscina este o metoda moderna si eficienta de tratare a apei, care prezinta numeroase avantaje fata de metodele traditionale de tratare a apei. Aceasta metoda reduce semnificativ necesitatea adaugarii de clor lichid sau tablete de clor, ceea ce face apa din piscina mai sigura si mai economica pentru utilizare.

Daca doriti sa instalati un sistem de electroliza salina in piscina dumneavoastra, este important sa apelati la un specialist in domeniul intretinerii si tratarii piscinelor, care va poate oferi consultanta si va poate ajuta sa alegeti cel mai potrivit sistem pentru piscina dumneavoastra. Specialistul va poate oferi si informatii despre modul de functionare al sistemului

SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ
V-ar putea interesa și...
Autor: Ing. Răzvan Pavel

Autor: Ing. Răzvan Pavel

Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

Urmăriți-ne și pe...
Shopping Cart
Scroll to Top