Apa Verde in Piscina? Cauze si Rezolvare

Apa verde in piscina. Alge.

Apa verde in piscina. O problema des intalnita.

Apa verde in piscina este dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta posesorii de piscine. Nu cred ca exista vreun detinator de piscina care sa nu se fi intalnit macar o data cu aceasta problema.

In articolul de fata, voi incerca sa tratez punctual aceasta problema si sa descriu cauza si modul de rezolvare a inverzirii apei. Sa aflam, deci, de ce se inverzeste apa in piscina!

Care este cauza inverzirii apei din piscina?


Apa verde in piscina este cauzata de aparitia si dezvoltarea algelor verzi sau din cauza reactiei de oxidare dintre clor si metalele continute de apa.

Este bine de stiut ca exista cel putin 20.000 de tipuri de alge, iar sporii lor se afla peste tot, in aer, in apa de ploaie, in iarba din jurul piscinei, chiar si pe costumul de baie ( in cazul in care ati intrat cu acesta intr-un lac natural ). Acesti spori ajung mereu in piscina, fie ca ne dorim sau nu.

Daca nivelul de clor din apa piscinei este intre 1 si 3 grame/mc, atunci acesti spori nu vor supravietui in apa si nu se vor putea dezvolta colonii de alge. La acest nivel de clorurare, odata ce algele ajung in filtru, vor fi retinute si nu va ramane decat sa spalati in contracurent mediul filtrant.

Daca, insa, nivelul de dezinfectant este sub valoarea de 1 gram/mc, atunci algele verzi se pot inmulti mult mai repede decat ne putem inchipui. O piscina se poate transforma dintr-o oaza cu apa cristal, intr-o balta verde, in decurs de cateva ore, mai ales in situatia in care apa este incalzita.

Daca algele incep sa se dezvolte si sa se depuna pe suprafata peretilor piscinei, situatia devine grava si este necesar sa nu mai pierdem timp pentru remedierea acestei probleme, pentru ca ulterior orice rezolvare va fi mai grea si mai costisitoare.

Cel mai elocvent exemplu legat de inverzirea apei din cauza aparitiei si dezvoltarii algelor este cel de la Jocurile Olimpice de la Rio din anul 2016. Asa cum se observa si in fotografiile de mai jos, explozia de alge a fost foarte rapida. S-a dovedit si in acest caz ca aceasta situatie a fost cauzata de cantitatea insuficienta a agentului dezinfectant in apa.

apa verde in piscina

Cum se rezolva problema apei verzi in piscina?


 • Verificati si ajustati Ph-ul apei la o valoare cuprinsa intre 7.2 – 7.4;
 • Faceti o clorurare soc – folosind 30 grame/mc de apa;
 • Pentru clorurarea soc se foloseste clor rapid granulat;
 • Urmare a tratamentului soc, algele vor muri si isi vor schimba culoarea din verde in maro;
 • Curatati peretii si pardoseala piscinei cu o perie pentru piscina;
 • Folositi o solutie de coagulare ( in termeni tehnici se numeste floculant ) pentru a ajuta la depunerea algelor pe pardoseala piscinei;
 • In ziua urmatoare aspirati de pe pardoseala, folosind kitul de intretinere al piscinei, toate algele moarte, dar cu vana comutata pe pozitia Waste ( Evacuare );
 • Dupa aspirare, comutati vana pe pozitia Recirculate ( Recirculare ) si lasati sistemul sa functioneze cel putin 2 ore. Algele care au mai ramas se vor strange in unul-doua locuri pe pardoseala;
 • Aspirati din nou si ultimele alge depuse, cu vana comutata pe pozitia Waste
 • Spalati mediul filtrant in contracurent – in aceasta situatie, vana se comuta pe pozitia Backwash ( Spalare Inversa );
 • Verificati si ajustati din nou Ph-ul apei la o valoare cuprinsa intre 7.2 – 7.4;
 • In situatia in care inca mai exista semne de alge, reluati toti pasii descrisi mai sus;
 • Asigurati-va ca mentineti permanent un nivel de clor intre 1-3 grame/mc de apa, pentru a preveni aparitia algelor din nou.

 Nu folositi sub nicio forma vitamina C in piscina, chiar daca pe internet circula foarte multe filmulete de amatori care prezinta adevarate miracole !


Toate produsele prezentate in articolele noastre pot fi comercializate.

Va rugam sa contactati specialistii nostri pentru furnizarea si instalarea produselor pentru piscina.

SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ
V-ar putea interesa și...
Autor: Ing. Răzvan Pavel

Autor: Ing. Răzvan Pavel

Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

Urmăriți-ne și pe...
Shopping Cart
Scroll to Top