Vitamina C în piscină: Miracol sau Dezastru?

vitamina c în piscină

De câțiva ani se vorbește din ce în ce mai mult despre vitamina C ca un leac miraculos pentru piscină, care în 15 minute face adevărate minuni în apă. Înainte de a afla de ce acest lucru este doar un truc de marketing și o abordare greșită, citiți în acest articol cum funcționează vitamina C atunci când se adaugă în apă și de ce nu ar trebui să fie utilizată niciodată într-o piscină.

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină esențială pentru funcționarea optimă a organismului uman. Ea este solubilă în apă și nu poate fi sintetizată de organismul nostru, astfel încât trebuie obținută din alimente sau suplimente alimentare. Cu toate acestea, utilizarea vitaminei C în piscină poate avea efecte negative asupra calității apei și asupra sănătății utilizatorilor.

Cum acționează vitamina C în apa din piscină?

Atunci când este adăugat în apă, acidul ascorbic are un puternic efect antioxidant asupra fierului conținut în apă, schimbându-i valoarea.

Datorită acestui fapt, în loc de culoarea verde, apa dobândește o nuanță albăstruie sau devine complet transparentă. Singurul avantaj al acestui proces este timpul redus de reacție.

Cu toate acestea, nu au fost raportate alte efecte pozitive ale utilizării vitaminei C în procesul de dezinfecție a apei din piscină.

Acidul ascorbic este un acid organic care reduce puternic pH-ul lichidulu, ceea ce are un efect negativ asupra echilibrului apei, iar alcalinitatea apei scade.

Aceasta face ca pH-ul să devină instabil și poate fi necesar să se utilizeze alte mijloace pentru a crește alcalinitatea. 

Adăugarea de acizi organici, cum ar fi acidul ascorbic, crește poluarea organică a apei.

În plus, efectul vizual este destul de efemer, pentru că după un timp, apa devine din nou verde sau chiar dobândește o nuanță maro.

Culoarea verde a apei din piscină și vitamina C

Apa din piscină poate deveni verde din două motive:

 • Primul motiv este creșterea algelor. Le vom putea elimina doar prin adăugarea unui agent împotriva algelor ( algicid ) și a clorului. Vitamina C nu poate va elimina algele.

 • A doua cauză a apei verzi este conținutul ridicat de fier al apei.

  De obicei, după adăugarea apei proaspete dintr-o sursă naturală, apa devine verzuie, iar atunci când se adaugă clor, devine verde sau maro. Acesta este un proces natural de oxidare a fierului. Înverzirea este adesea confundată cu apariția si dezvoltarea algelor.

  Dacă adăugăm vitamina C în apa proaspăt turnată care a devenit verde sau maro, procesul de oxidare a fierului este inversat pentru o perioadă scurtă de timp, iar apa va deveni mai transparentă și culoarea sa se va schimba.

  Cu toate acestea, trebuie să cunoaștm efectele negative ale adăugării de vitamina C: dezechilibrul chimiei apei și reducerea drastică a pH-ului.

Ar trebui să rezolvăm problemele cu apa verde sau maronie nu prin adăugarea vitaminei C în apă.
Modul corect este de a utiliza agenți de sechetrare a metalelor și produse de coagulare. Astfel vom preveni reapariția culorii verzi în apa piscinei.

Se poate folosi vitamina C în piscină?

Vă sfătuim să nu utilizați vitamina C în piscină. Este neeconomică și ineficientă!
Există o serie de substanțe chimice adecvate care au fost testate și aprobate pentru utilizare în condiții de siguranță în apa din piscină.

Mulțe persoane consideră în mod eronat vitamina C ca fiind un preparat pentru combaterea apei verzi și a algelor, dar trebuie subliniat că vitamina C nu este nici dezinfectant și nici un algicid.

Efectul său asupra dezinfecției și controlului algelor este nul.

Și toutuși…cum a devenit atât de populară vitamina C pentru piscină?

Vitamina C (Acidul ascorbic) este destul de populară, în special în Statele Unite, iar de acolo informațiile despre efectele sale ajung și la utilizatorii de piscină din Europa.
Din păcate, lipsa de cunoștințe de bază despre îngrijirea adecvată a apei din piscină face ca informațiile neconfirmate despre vitamina C să circule pe Internet și să se viralizeze.

Pentru ce poate fi folosită vitamina C într-o piscină ?

Vitamina C poate fi utilizată pentru a elimina petele maronii și galbene de pe pereții piscinei cauzate de prezența unor cantități mari de fier în apă.

Este un agent care poate elimina temporar nuanța maro sau verde a apei din piscină cauzată de prezența ridicată a fierului.

Efectul său este instantaneu, așa cum se arată în filmele de amatori de pe Internet – apa devine transparentă și clară în câteva minute.
Cu toate acestea, acest proces nu poate fi confundat cu îndepărtarea fierului din apă.

Acest lucru se poate face numai cu agenți de clorinare (oxidare), sechestrare și coagulare – moleculele de fier se vor aduna în filtru și vor fi îndepărtate din apa din piscină în apa de clătire.

Numai filtrarea eficientă va elimina fierul din apă.

De asemenea, merită adăugat faptul că, dacă adăugăm clor în apa în care există acid ascorbic, în scopul dezinfecției, fierul va începe să se oxideze și decolorarea galbenă sau maro va reveni oricum.

Merită să folosim vitamina C în piscină?

Cu siguranță nu.

Utilizarea vitaminei C are sens numai dacă doriți să eliminați petele de pe liner sau prelata piscinei, deși este mai bine să utilizați produse profesionale de curățare , care rezolvă această problemă în mod eficient.

Pentru ca apa să nu se închidă la culoare sau să devină mai verde, este necesar:

– să se mențină valoarea pH-ului la limita de 7,2,
– să se efectueze filtrare continuă,
– să se adauge treptat clor
– să se adauge un coagulant.

Un sistem eficient de filtrare pentru piscină va elimina fierul din apă în 24 de ore fără a utiliza vitamina C!

Depunerea fierului pe suprafețele interioare ale piscinei (îngălbenirea) este împiedicată prin menținerea valorii pH-ului în jurul valorii de 7,0.

Rețineți! Vitamina C este un produs alimentar, nu un produs pentru utilizare în piscină!

Mituri despre utilizarea vitaminei C în piscină

Mitul 1: Vitamina C în piscină poate dezinfecta apa

Mulți proprietari de piscine cred că utilizarea vitaminei C poate fi o alternativă mai sigură și mai ecologică la utilizarea substanțelor chimice dezinfectante, cum ar fi clorul sau oxigenul activ. Dar acest lucru este un mit. Vitamina C nu are proprietăți de dezinfectare a apei din piscină, ceea ce înseamnă că nu poate ucide bacteriile și alți agenți patogeni care se pot dezvolta în apă. În plus, vitamina C poate schimba echilibrul chimic al apei, ceea ce poate duce la probleme de culoare și turbiditate a apei.

Mitul 2: Vitamina C pentru piscina este mai sigură decât clorul

Un alt mit comun este că vitamina C este mai sigură decât clorul. În timp ce există preocupări cu privire la utilizarea clorului și a altor substanțe chimice în apă, clorul este încă una dintre cele mai eficiente și sigure metode pentru dezinfectarea apei din piscină. În schimb, vitamina C poate fi foarte nesigură, deoarece poate afecta echilibrul chimic al apei și poate face ca apa din piscină să devină nesănătoasă pentru utilizatori.

Mitul 3: Clorul este dăunător pentru sănătate

Există o preocupare crescută cu privire la utilizarea clorului în piscine și la efectele sale asupra sănătății umane. Cu toate acestea, nivelul adecvat de clor în apă poate fi benefic pentru sănătatea utilizatorilor, deoarece ajută la eliminarea bacteriilor și a altor agenți patogeni care se pot dezvolta în apă. În plus, clorul este una dintre cele mai sigure și mai eficiente metode pentru a menține apa din piscină curată și sănătoasă.

Mitul 4: Cu cât se utilizează mai puține substanțe chimice în piscină, cu atât este mai bine

Există o altă concepție greșită faptul că utilizarea mai puținor substanțe chimice în piscină sau dozarea lor în cantități reduse este benefică. Bineînțeles că informația este eronată, deoarece utilizarea unei cantități insuficiente de substanțe chimice poate face ca apa din piscină să devină nesănătoasă pentru utilizatori.

În plus, substanțele chimice dezinfectante trebuie să fie utilizate într-o concentrație adecvată pentru a asigura o dezinfectare adecvată a apei și pentru a evita orice reacții adverse cu alte substanțe chimice din apă.

5 motive pentru care nu este recomandată utilizarea vitaminei C în piscină

Există mai multe efecte negative asociate cu utilizarea vitaminei C în apa din piscină.
Mai jos sunt prezentate cele mai importante:

 1. Vitamina C poate modifica echilibrul chimic al apei din piscină. Acest lucru poate duce la schimbări în culoarea și claritatea apei, dar și la probleme de turbiditate sau depuneri pe pereții și pe fundul piscinei. Aceste probleme pot afecta calitatea apei din piscină și pot necesita utilizarea altor substanțe chimice pentru a le corecta.

 2. Vitamina C poate favoriza dezvoltarea bacteriilor și a altor agenți patogeni în apă. Datorită faptului că vitamina C nu are proprietăți de dezinfectare, utilizarea acesteia poate crește riscul de contaminare bacteriană și poate afecta sănătatea utilizatorilor piscinei.

 3. Utilizarea vitaminei C poate fi costisitoare și poate necesita o cantitate mare de vitamina C pentru a avea un efect semnificativ asupra apei din piscină. În comparație cu utilizarea altor substanțe chimice dezinfectante, vitamina C poate fi mai scumpă și poate necesita mai mult timp și efort pentru a fi utilizată în mod eficient.

 4. Vitamina C poate duce la probleme de mediu. Din cauza faptului că vitamina C este o substanță străină în apă și poate afecta echilibrul chimic al acesteia, apa din piscină care conține vitamina C poate fi dificil de eliminat într-un mod sigur și ecologic.

 5. Utilizarea vitaminei C în apă de piscină poate fi periculoasă pentru sănătatea utilizatorilor. Din cauza efectelor negative asupra calității apei din piscină și a riscurilor de contaminare bacteriană, utilizarea vitaminei C în apa piscinei poate fi periculoasă și poate afecta sănătatea utilizatorilor.

Alternative la utilizarea vitaminei C în piscină

În loc să utilizați vitamina C pentru a trata apa din piscină, există multe alte alternative mai sigure și mai eficiente. Iată câteva dintre acestea:

 1. Clorul – clorul este cea mai comună substanță chimică utilizată pentru dezinfectarea apei din piscină. Este eficient în distrugerea bacteriilor și a altor agenți patogeni și poate fi utilizat într-o concentrație adecvată pentru a menține apa din piscină curată și sigură pentru utilizatori.
 2. Oxigenul activ – peroxidul de hidrogen este o bună alternativă la clor care poate fi utilizată pentru a dezinfecta apa din piscină. Este mai puțin iritant pentru piele și ochi decât clorul și poate fi utilizat într-o concentrație adecvată pentru a asigura o dezinfectare eficientă a apei.
  În plus are marele avantaj că nu reacționează cu metalele din apă și nu produce colorarea apei în verde sau maroniu, ca în cazul clorului.
 3. Ozonul – ozonul este un gaz care poate fi utilizat pentru a dezinfecta apa din piscină. Este mai sigur și mai ecologic decât clorul și poate fi utilizat pentru a distruge bacteriile și alte agenți patogeni din apă.
 4. Filtrarea apei – utilizarea unui sistem de filtrare eficient poate ajuta la îndepărtarea impurităților și a altor particule din apă, ceea ce poate reduce necesitatea utilizării unei cantități mari de substanțe chimice dezinfectante.
 5. Ionizarea – utilizarea unui sistem de ionizare poate ajuta la reducerea necesității utilizării unei cantități mari de substanțe chimice dezinfectante. Acest sistem utilizează ioni de cupru și argint pentru a distruge bacteriile și alte agenți patogeni din apă.

Concluzie

Utilizarea vitaminei C în apă de piscină nu este o soluție eficientă sau sigură pentru a menține apa curată și dezinfectată. De fapt, există multe efecte negative ale utilizării vitaminei C în apă de piscină, cum ar fi creșterea riscului de inverzire a apei și pierderea eficacității substanțelor chimice dezinfectante.

În concluzie, utilizarea vitaminei C în piscină poate avea mai multe efecte negative asupra calității apei și sănătății utilizatorilor. În loc să încercați să înlocuiți substanțele chimice dezinfectante cu vitamina C sau cu alte alternative, este important să urmați instrucțiunile producătorului pentru utilizarea adecvată a substanțelor chimice dezinfectante și să testați regulat nivelurile de substanțe chimice și calitatea apei din piscină.

De asemenea, este recomandat să angajați un expert în îngrijirea piscinelor pentru a vă ajuta să mențineți apa din piscină curată și sănătoasă pentru dumneavoastră și pentru utilizatorii piscinei.

SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ
V-ar putea interesa și...
Autor: Ing. Răzvan Pavel

Autor: Ing. Răzvan Pavel

Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

Urmăriți-ne și pe...
Shopping Cart
Scroll to Top