Care Sunt Avantajele Folosirii Unei Prelate pentru Piscina

prelate pentru piscina

Tipuri de prelate pentru piscina

Prelate pentru piscina care se folosesc pe perioada sezonului cald – Prelate Izoterme.

Prelate pentru piscina care se folosesc pe perioada sezonului rece – Prelate de iarna.

Prelate pentru piscina care se pot folosi arat in sezonul cald , cat si pe perioada iernii – Prelate All Season.

De ce sa folosim o prelata solara pentru piscina?

Pana la 95% din pierderile de caldura la piscina, se datoreaza evaporarii, iar restul de 5 % se produce din cauza fenomenului de conductie dintre pereti si pardoseala piscinei, dar si datorita faptului ca aruncam o parte din apa deja incalzita, atunci cand spalam in contracurent filtrul piscinei.

Stiati ca o prelata izotermica :

 

  • Reduce pierderile de temperatura cu 90 – 95% ?
  • Va permite sa inotati de primavara devreme, pana toamna tarziu ?
  • Va ajuta sa economisiti, prin reducerea evaporarii, mii de litri de apa ?
  • Reduce cantitatea de praf si frunze care intra in piscina, ceea ce reduce timpul de curatare si intretinere a piscinei ?
  • Minimizeaza cantitatea de substante chimice folosite pentru tratare si dezinfectare ?
  • Micsoreaza cantitatea de apa necesara improspatarii ( a se citi si articlolele despre Alcalinitate Totala si TDS) ?

Reduceti evaporarea si pierderile de caldura la minimum

 

Atunci cand cheltuieti o suma importanta pentru a incalzi apa din piscina, devine logic faptul ca trebuie sa luati in calcul si investitia intr-o prelata izoterma care sa conserve temperatura. Si credeti-ma, investitia se va amortiza rapid.

Chiar si in cazul in care piscina nu este incalzita, se justifica investitia intr-un sistem de acoperire, deoarece apa va fi mai calda la inceput si sfarsit de sezon.

Beneficiati astfel de o perioada mai mare in care puteti folosi piscina si, in acelasi timp, economisiti prin reducerea pierderilor de apa prin evaporare.

La o piscina neincalzita, se produc urmatoarele fenomene :

 

  • In perioada in care soarele se afla deasupra piscinei si cand temperatura ambientala este mai mare decat cea a apei, aceasta va absorbi caldura. Cu toate acestea, ori de cate ori aerul intra in contact cu stratul superficial al apei, se produce evoporarea, ceea de duce la pierdere de apa si, automat, la costuri suplimentare.

Echipamentele de incalzire a apei exprima caldura in BTU/ora ( British Thermal Unit ).

Un BTU reprezinta caldura necesara pentru a creste temperatura a aproximativ 0.45 litri (o livra ) de apa, cu un grad Fahrenheit.

In sistemul european putem converti 1 BTU/ora in 1,34 KW.

Este bine de stiut ca la evapoararea unui litru de apa incalzita, se pierd 2096 BTU.

 

Stiati ca ?

  • Intr-o zi cu soare, dar racoroasa, o piscina poate pierde cu usurinta cel putin 25 mm din inaltimea apei, care trebuie completata, iar acest lucru reprezinta o pierdere importanta de caldura, in timp ce apa din piscina devine mai rece.
  • De asemenea, pe timpul noptii, soarele nu mai incalzeste apa, dar exista o briza care in contact cu apa duce la evaporare.
  • Nu doar apa piscinei trebuie sa se incalzeasca, ci si structura piscinei.
  • In timp, temperatura apei din piscina si cea a structurii acesteia tind sa se uniformizeze. Daca apa se incalzeste de la soare, structura piscinei va prelua o parte din temperatura, prin conductie termica, fenomen care se produce si in sens invers ( apa se poate incalzi prin conductie de la structura piscinei. )
  • In piscinele incalzite, fenomenele se produc similar, cu diferenta ca pentru incalzire se consuma resurse financiare, iar fara o acoperire acestea se maresc constant
  • Punand o bariera intre apa piscinei si mediul ambient, evaporarea poate fi redusa semnificativ sau chiar eliminata.

 

Prelatele izotermice se comercializeaza sub mai multe forme :

 

Prelate solare lichide.

Eficienta lor este de 50 – 75% si reprezinta o solutie foarte accesibila. Acestea raman in piscina, chiar si atunci cand inotati. Dezavantajul lor este ca se pot folosi un singur sezon.

Acoperiri automatizate de tip rulou

Sunt acoperiri comandate electric. Au o eficienta de 95 – 98%, sunt cele mai scumpe, dar si cele mai durabile. Acest tip de acoperire necesita un spatiu dedicat in exteriorul piscinei ( sau in partea mai adanca a acesteia ) pentru a se putea rula.

Prelate solare plutitoare.

Au o eficienta de 90 – 95%, sunt cele mai accesibile din punct de vedere a costului.

Optional, se poate achizitiona si un derulator, pentru a simplifica procesul de rulare.

Acoperiri modulare din policarbonat

Mai exista si acoperiri modulare din policarbonat, care pot fi folosite atat pet imp de vara, cat si pe timp de iarna, ca protectie a piscinei. Sunt o varianta premium, de foarte buna calitate si au un pret ridicat. Au o durata de viata aproximata la peste 20-25 ani. Dar despre acest tip de acoperire vom discuta in detaliu intr-un alt articol.

SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ
V-ar putea interesa și...
Autor: Ing. Răzvan Pavel

Autor: Ing. Răzvan Pavel

Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

Urmăriți-ne și pe...
Shopping Cart
Scroll to Top