Pompe de Caldura pentru Piscine. Cea mai Eficienta Metoda de Incalzire a Apei.

pompe caldura piscina

Pompe de caldura pentru piscine (pompe aer-apa)

  pompe de caldura pentru piscine   Incalzirea apei din piscina cu o pompa de caldura reprezinta un mod foarte economic de asigurare a confortului termic, indiferent de vreme, generand o temperatura acceptabila corpului omenesc in piscina chiar atunci cand temperatura ambientala este redusa. Temperatura de 26-28 grade C este considerata o temperatura confortabila in piscina. Desi exista mai multe variante pentru a incalzi apa din piscina, tot mai multi detinatori opteaza pentru instalarea unei pompe de caldura aer-apa.  


 

Care este principiul de functionare al unei pompe de caldura pentru piscina ?

  Pompele de caldura extrag energie calorica din aerul ambiental, intr-o gama de temperaturi exterioare foarte diversa: de la -15 la 40°C. Pompele de caldura utilizeaza putina energie electrica, comparativ cu echivalentul in energie calorica cedat catre apa din piscina. Coeficientul de performanata al unei pompe de caldura (asa numitul COP) sau coeficientul de transfer termic reprezinta raportul intre energia termica cedata apei de piscina raportat la energia electrica consumata intr-o unitate de timp, in conditii date de umiditate si de temperatura a aerului ambiental si de temperatura a apei. In functie de eficienta pompei de caldura si conditiile de masurare (temperatura si umiditate aer) COP-ul poate varia intre 3 si 6. O pompa de caldura eficienta si buna din punct de vedere calitativ are COP in jur de 4.5 – 5 in conditiile de masurare: temperatura aer 15grade C si umiditate 70% si temperatura apa 26 grade C. Eficienta si fiabilitatea pompelor de caldura a facut din aceste echipamente o optiune de baza pentru incalzirea apei din piscina. Pompele de caldura pot fi clasice ( folosite doar pentru incalzirea apei din piscina) sau reversibile care pot fi folosite si pentru racirea apei din piscina (de regula se folosesc in tarile cu o clima foarte calduroasa unde apare necesitatea de a atinge temperatura de confort de 26-28 grade C prin racirea apei (Emirate arabe, nordul Africii etc)). In ultima perioada, majoritatea furnizorilor au proiectat si fabricat pompele de caldura cu tehnologie  inverter, care au aparut ca urmare a noilor reglementari la nivel European si mondial de folosire numai a echipamentelor electrice cu eficienta sporita (A si A ). Acestea, comparativ cu pompele de caldura obisnuite, au o eficienta cu cca 30% mai mare decat cele fara aceasta tehnologie. Elcora Piscine este unic importator in Romania al pompelor de caldura WarmPool, fabricate de catre compania WARMPAC. WarmPac este o societate franceza cu o traditie de peste 10 ani in proiectarea si productia pompelor de caldura. Reputatia companiei WARMPAC si a pompelor de caldura fabricate de catre ei, este recunoscuta la nivel mondial, datorita:

  • Calitatii produselor sale la preturi extrem de competitive
  • Procentului after-service extrem de mic – sub 1%
  • Nivelului de zgomot extrem de redus ( cele mai silentioase pompe de caldura de pe piata )

 

            Cateva caracteristici ale pompelor de caldura WARMPAC:

 

  • contin circuite frigorifice etanse cu gaz frigorific ecologic si componente specific proiectate pentru incalzirea apei din piscina.
  • componentele pompei de caldura care intra in contact cu apa din piscina sunt confectionate din materiale care rezista la coroziunea clorului (inox, titan, plastic)
  • alimentarea electrica a acestora se poate face monofazat de la bransamente de putere redusa, dar si trifazat
  • sunt usor de instalat, silentioase in functionare si foarte eficiente;
  • sunt complet automatizate: trebuie doar setata temperatura dorita a apei din piscina pe termostatul digital
  • temperatura maxima care poate fi setata pentru apa din piscina este de 35 grade C

 

Recomandari:

  Pompa de caldura este singurul echipament de incalzire pentru piscine care permite incalzirea acestora pe toata perioada sezonului normal (aprilie-octombrie) si extins (martie-noiembrie), fara a depinde de alti factori exteriori cum ar fi prezenta soarelui pe cer cum este cazul la sistemele de incalzire solara. Daca piscina este interioara, se recomanda ca pompa de caldura folosita sa fie cu defrost (cu functionare si la temperaturi negative pana la -15 grade C), sau sa existe o alta sursa de incalzire a piscinei pe perioada foarte rece a anului (decembrie-februarie) de regula o centrala termica pe gaz cu schimbator de caldura. Costurile cu incalzirea unei piscine exterioare pot fi serios diminuate prin folosirea prelatelor izoterme. Acestea au rolul de a limita pierderile de caldura, acumulate in apa din piscina pe perioadele cat pompa de recirculare si pompa de caldura nu functioneaza (de regula noaptea cand temperatura aerului coboara sub temperatura apei piscinei). Prelatele izoterme sunt prelate flotante care plutesc la suprafata apei si pot fi de mai multe tipuri: cu bule, din material de tip izopren sau cu voleti.

SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ
V-ar putea interesa și...
Autor: Ing. Răzvan Pavel

Autor: Ing. Răzvan Pavel

Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

Urmăriți-ne și pe...
Shopping Cart
Scroll to Top